Neulontalangat ja niiden materiaalit

MILLAISTA LANKAA VALITSEN?

Käyttötarkoitus on neulelankavalinnan tärkein peruste.  Muut valintakriteerit riippuvat omista mieltymyksistä, muodista, saatavilla olevista lankavalikoimista jne. Myös käyttäjän hyvinvointi voi rajoittaa materiaalivalintaa: jotkut ovat allergisia villalle, astmaatikolle, eikä myöskään vauvoille, ei sovi lanka, josta voi irrota hengitystä haittaavia kuituja, herkkä ihoiselle ei sovi karhea materiaali jne.

Joitakin yleisiä näkemyksiä langan valintaankin liittyy:

  • Paksut ja lämpimät villalangat sopivat hyvin ulkoiluvaatteisiin.
  • Pörröinen mohairlanka sopii 'naisellisiin' neuleisiin tai kaulahuiveihin...
  • Käsin neulominen - niinkuin käsityö yleensäkin - on niin arvokasta ja vaativaa työtä, että se ansaitsee arvoisensa materiaalit. Esimerkiksi suuritöisistä neulepaidoista saa vuosiksi kestosuosikkeja, kun materiaali on laadukasta, kaunista, kestävää ja miellyttävää!
    Itseään ja työpanostaan arvostava neuloja pyrkii myös siihen, että langat vastaavat käsityön laatua: arvokkaan työn materiaalinkin tulee olla laadukasta! Luonnonkuituja arvostetaan yleensä aina enemmän kuin tekokuituja.
  • Jos neuleet tulevat kovaan käyttöön, esim. lasten vaatteet, lapaset ja sukat, kannattaa käyttää hyvin kulutusta kestävää, konepestävää lankaa. Koostumus esim. 75% villaa, 25% polyamidia.
  • Vauvan neuleisiin voi käyttää erityistä "vauvalankaa", joka on valmistettu korkealuokkaisesta pitkäkuituisesta villasta. Se on sileäpintaista ja pehmeää eikä siitä irtoa kuituja. Myös puuvilla, silkki ja bambu sopivat vauvoille. Villan sijasta lämpimiä neuleita voi tehdä myös pehmeistä villamaisista akryylilangoista.
  • Aloittelevan neulojan kannattaa valita langaksi mieluummin villaa kuin esimerkiksi puuvillaa, sillä villa on joustavampaa ja siitä on helpompi neuloa kuin jäykemmästä puuvillasta.

LANKOJEN MATERIAALIT

Neulelankoja valmistetaan hyvin monista eri materiaaleista, niin luonnonkuiduista kuin tekokuiduista ja myös näiden sekoitteista. Luonnonkuituista eniten käytettyjä ovat villa ja puuvilla. Silkki- ja bambulangasta tehdään neuleita ja erittäin hienoja eläinkunnan tuotteita ovat myös alpakka- ja kashmirlangat. Tekokuitulankoja valmistetaan mm. viskoosista, polyamidista, polyesteristä ja akryylistä. 

Villa- ja villasekoitelangat
- villalanka = 100% villaa
- villasekoitelanka = villaan on lisätty muita kuituja, esim. 25 % polyamidia vahvistamaan villan hankauslujuutta ja näin ollen lanka kestää kulutusta paremmin
- vanumattomaksi käsittelemätön villalanka ja muutkin eläinkuiduista valmistetut käsittelemättömät langat soveltuvat neuleisiin jotka halutaan huovuttaa

  • Huomaa, että vain lampaasta saatavista kuiduista saa käyttää villa-nimitystä, muista eläimistä saatavien karvojen yhteydessä tulee mainita myös eläimen nimi, esim. alpakanvilla, kamelinkarva jne.

Puuvillalangat
- merseroimaton puuvilla = mattapintainen 
- merseroitu puuvilla = kiiltäväpintainen
Merserointikäsittely vähentää langan kutistumista ja lisää lujuusominaisuuksia sekä kiiltoa.

Mohairlanka
Mohairlangat valmistetaan mohairvuohen karvasta. Pörrölankoja tulee neuloa löyhästi, koska näin langan ominaisuudet tulevat parhaiten esille.

Kidmohair
Kidmohairiksi nimitetään sellaista mohairlankaa, joka on valmistettu ensi kertaa kerityn mohairkilin villasta.

Angoralanka
Angoralankaa valmistetaan angorakanin karvasta. Angoralanka on hyvin pehmeää, kevyttä ja pörröistä. Kilohinnaltaa se on kallista, mutta sen menekki on pieni juuri langan keveyden ansiosta.

Erikoislangat, muotilangat, efekti- eli tehostelangat
Esim. nukka- ja lenkkipintaiset langat, kuten chenille ja buklé. Efektilangat ovat raaka-aineiltaan ja rakenteeltaan vaihtelevia, esim. nauhalanka ja metallilanka. Hyvin suosittuja ovat eri menetelmin monivärisiksi värjätyt langat, joista syntyy eläviä, vaihtelevansävyisiä neuloksia ihan itsestään.

patkavarjatty-lanka
Sileää neulosta moniväriseksi pätkävärjätystä langasta.

Neulomisessa voi käyttää kaikenlaisia lankamateriaaleja!
Periaatteessa neuloa voi mistä tahansa materiaalista, joka on langan muodossa, esim. metallilangasta, paperi- tai muusta narusta, matonkuteesta... Kaikki riippuu siitä, mihin tarkoitukseen neulontatyö tehdään, onko se taidetta vai käyttöön tuleva tuote.


LANGAN PAKSUUS JA NEULETIHEYS

Langan paksuus eli vahvuus (ei tarkoita kestävyyttä) vaikuttaa puikkojen, neulemallin ja oman neulontakäsialan ohella NEULETIHEYTEEN ja sitä kautta työhön tarvittavaan silmukkamäärään. Vaikka neuloisitkin tarkasti neuleohjeen mukaan, tee aina ensin neuletiheyskokeilutilkku, jos neulot langasta, josta sinulla ei ennestään ole kokemusta.

Neulelankojen paksuutta kuvaamaan on vakiintunut melko yleisesti käytetty englanninkielinen nimikkeistö (alla). Sille ei valitettavasti ole mitään vakiintuneita suomenkielisiä vastineita. Moni kylläkin osaa enlanninkielisiäkin nimityksiä käyttää - kielestä riippumatta.

Langan paksuuden /vahvuuden mukainen nimitys, engl. MUITA  TERMEJÄ MITÄ VALMISTETAAN? SÄIKEIDEN MÄÄRÄ TAVALL. LANGAN JUOKSEVUUS m / 100g  NEULE-TIHEYS  s / 10 cm PUIKOT mm VIRKKUU-
KOUKKU mm
0
Lace
Single, Cobweb, Thread, Zephyr pitsit, verkkoneuleeet,  saalit, huivit 1 - 2 600 – 800 33 - 1,5 – 2,5 1,5–2,5
1
Super Fine
Baby, Fingering, Light Fingering, Sock vauvaneuleet, ohuet sukat ja huivit 3 - 4 400 – 480 27–32 2,0 – 3,0 2,25–3,5
2
Fine
Baby, Sport sukat, lapaset, huivit, ohuet  neulevaatteet 5 - 6 300 – 400 23–26 3,0 – 4,0 3,5–4,5
3
Light
DK, Light Worsted
8
240 – 300 21–24 4,0–4,5 4,5–5,5
4
Medium
Afghan, Aran, Fisherman, Worsted asusteet, puserot,  kodintekstiilit 10 - 12 120 – 240 16–20 4,5–5,5 5,5–6,5
5
Bulky
Chunky, Craft, Rug, Double paksut talviasusteet,  tyynynpäälliset, ja huovat 12 - 16 100 – 130 12–15 5,5–8,0 6,5–9,0
6
Super Bulky
Bulky, Roving supermuhkeat neuleet   alle 100 6–11 yli 8,0 yli 9,0

Se miten paljon metrejä langassa on 100 metrillä, riippuu langan paksuuden lisäksi hyvin paljon myös langan materiaalista. Metrimääriä kannattaakin vertailla vain jos langat ovat materiaaleiltaan samansisältöisiä.


lankakauppa
Lankakauppa on elämys!

LANGAN MYYNTIERÄT

Neulelankoja myydään useimmiten valmiina, erimallisina kerinä. Lankoja myydään myös vyyhteinä, keloina, kartoina, kakkuina ja tokkina. Vyyhteinä myytävä lanka on kerittävä ennen käyttöä. Tavallisimmat keräkoot ovat 50 g tai 100 g painoisia.
Langan metrimäärä samanpainoisissa kerissä vaihtelee langan paksuuden ja myös raaka-aineen painon mukaan. Metri ohuempaa lankaa painaa vähemmän kuin samasta raaka-aineesta valmistettu paksumpi lankametri. Ohutta lankaa on siis esim. 100 g kerässä metreinä enemmän kuin paksua lankaa.


LANKAVYÖTE

vyote-kera-p

Lankavyöte on kerän tai vyyhdin ympärillä oleva paperirengas, jossa ilmoitetaan mm. langan koostumus. Vyötteessä on lisäksi hoito-ohjeita, puikkokokosuositus ja väriin liittyviä numerotietoja:
lankavyote


VYYHDISTÄ KERÄKSI
Yhteispelillä langankeriminen on mukavaa: toinen kerii ja toinen pitää vyyhtiä. Kerimiseen on kyllä työvälineitäkin: kerimislaite ja vyyhtiteline.

Vyyhdissä langat on sidottu kiinni parista kohdasta yhteen ns. pasmalangoilla. Käsittele vyyhtiä varoen, ettet saa sitä sekaisin! Ravistele ja oio se ensin kunnolla ja etsi pasmalangat näkyviin ja avaa ne vasta kun vyyhti on vyyhdinpitäjän tukevissa käsissä tai tuolin selustalla tai vyyhtitelineessä. - Ei näet paljon naurata, jos pasmat menee sekaisin tai ei langanpäätä löydy ;)

Langan tulee säilyttää kuohkeutensa myös kerällä eikä sitä saa keriä liian tiukasti: keriessä kannattaa pitää muutamaa sormea lankojen alla.

keria
keriminen
kerimislaite

vyyhtiteline

Ks. Langan rakenne


Teksti, kuvat, julkaisu Pirjo Sinervo
Päivitetty 3/2022

TallennTallennaTallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!
Yhteistyössä Punomon kanssa